Energiecertificaat (EPC)

Het opstellen van een EnergiePrestatieCertificaat is sinds 1 November 2008 een verplichting bij verkoop en sinds 1 Januari 2009 ook bij verhuur.

 

Dit certificaat geeft een overzicht van de zwakten en sterkten van een woonst op vlak van energieverbruik. Hiermee is het energieprestatiecertificaat niet enkel een wettelijke verplichting, maar is bijgevolg ook heel interessant voor personen die een huis willen huren of kopen.

 

Aan de hand van het energieprestatiecertificaat kan men het (berekend) energieverbruik van verschillende gebouwen met elkaar vergelijken. Zo zal een goed geïsoleerde woning zorgen voor een lager energieverbruik en dus een lagere energiefactuur. Een goede isolatie zal dus leiden tot een gunstiger energieprestatiecertificaat.

 

Een Energiedeskundige berekent deze energieprestatie op basis van de eigenschappen van het gebouw. Er wordt gekeken naar de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, de installaties voor verwarming en warm water.

 

Naast de Zuinigheidsscore bevat het EPC ook energiebesparende aanbevelingen, specifiek voor u woning. Deze aanbevelingen zijn louter van informatieve aard, maar geven nuttige informatie omtrend mogelijke energiebesparingen in u woning.

 

Om tot een betere score te komen is het aangewezen dat men zoveel mogelijk bewijsmiddelen ter beschikking heeft. Volgende bewijsmiddelen kunnen zorgen voor een betere EPC score:

  • Gedateerde uitvoeringsplannen of bouwaanvraagplannen
  • Facturen van geregistreerde aannemers voor bijvoorbeeld uitvoeren van isolatiewerken, plaatsing nieuwe ramen, installeren nieuwe verwarmingsketel, …
  • Lastenboeken
  • Chronologie van foto’s

 

Wij zijn uw uitgelezen aanspreekpunt voor het afleveren van deze attesten. Bovendien hebben wij volgende bijkomende voordelen t.o.v. de concurrentie:

  •  De audits worden uitgevoerd door mensen met kennis van zaken en dus ook met kennis van de bouw en constructie van huizen.
  • Door onze erkenning als onafhankelijk keuringsorganisme voor elektrische laagspanningsinstallaties kunnen wij  tegelijkertijd voor u een elektrische keuring uitvoeren voor de verkoop van de woning. U hoeft dus geen extra afspraak te maken en speciaal thuis zijn om de keurder van de elektriciteit te ontvangen. Wij bieden hiervoor een combinatiepakket EPC – elektrische keuring aan. 
  • Bij audit proberen wij altijd tot het uiterste te gaan om u een zo goed mogelijke score te bezorgen. Wij nemen ook onze tijd om uw audit op een degelijke manier uit te voeren.
  • Wij zijn flexibel naar tijdstip en dag van uitvoering van de keuring.